20 minutters løb er tilstrækkeligt

Mange har spurgt sig selv og andre, hvor meget træning man bør foretage hver dag, og mange opgiver kampen på forhånd, da de hverken tiden eller viljestyrken til at bruge 8-10 timer om ugen på kondition, så man kan øge forbrændingen og komme i bedre form og tabe de overflødige kg.

Nu er der kommet en ny bog om løbetræning på markedet, der hævder, at to korte løbeture om ugen er nok at gøre din kondition og dit helbred målbart bedre.

Korte løbeture virker

Faktisk understøtter flere anerkendte danske forskere disse teorier om løb og kondition, så ingen kan nu bruge undskyldninger om manglende tid for at klare de nødvendige løbeture hver uge. ”Hvis man blot løber 20 minutter et par gange om ugen, så er det tilstrækkeligt for at forbedre både din kondition og generelle sundhed” er budskabet i den nye bog om løb: “10-20-30-metoden”, som er skrevet af flere forfattere heriblandt Jens Bangsbo, professor ved Institut for Idræt og Ernæring.

Bogens titel henviser til intervaltræning, hvor man anvender træningsmetoden 10-20-30, som går ud på at løbe således:

  1. 30 sekunder langsomt løb
  2. 20 sekunders løb i moderat tempo
  3. 10 sekunders spurt i højeste tempo

Disse 3 øvelser skal man så gentage 5 gange i træk, hvorefter man så holder man nogle minutters pause, og derefter kan man gentage træningen én eller flere gange alt efter ens form.

Nemt at finde tid i hverdagen til løbetræning

Når folk finder ud, det faktisk er tilstrækkeligt med disse korte løbeøvelser, så kan alle sagtens finde tiden til løbetræningen i dagligdagen, selv om mange tidligere netop brugte tiden som en faktor, de ikke havde nok af.

Alle kan finde 2 gange 20 minutter hver uge til løbetræning, uanset hvor presset deres hverdag er, men mange troede sikkert ikke, at så kortvarig motion kunne give afgørende resultater. Et af de opsigtsvækkende budskaber i den nye bog om løbetræning er altså, at både begyndere og erfarne løbere kan have meget gavn af selv disse mindre men effektive løbeøvelser.

Forsøg har nemlig vist, at erfarne løbere med metoden kan halvere deres træningstid og stadigvæk øge deres præstation, kondital og iltoptagelse, mens deres blodtryk og kolesterol-tal falder. Samtidigt har metoden den fordel, at både hurtige og langsomme kan løbe sammen, fordi der hele tiden er pauser, hvor man kan mødes, så det er nemmere at finde en partner til løbeturen. Alle med dårlig kondition kan få gavn af metoden, og om nogle måneder kan man måske sætte tempoet lidt op, hvis 2 gange 20 minutter er for lidt træning.

Billede: Georgie Pauwels